کسی که از فروغ دانش آراسته شود، پیوسته راستی را برمیگزیند. دانا راستی را برمیگزیند. هات۳۰ بند۵
دین زرتشتی(: دین بهی)، یکی از کهنترین دینهای اهورایی است که پیدایش آن در ایران بوده است. پیامبر این دین، «زرتشت»، اندیشهی نیک و خردورزی راستین را از اصول بنیادین پیامِ دینش، و راستی را سرچشمهی منش، گفتار و کردار خود و پیروانش دانسته است. «اشوزرتشت» خود را آموزگار راستی و «مانترَن» مینامد. آمده است تا راستی را آموزش دهد و برپا نگهدارد؛ آمده است تا اندیشهها را در راه «اَشا» برانگیزاند، پنجرهی «فَرَشَه» را بر روی هستی بگشاید تا در پرتو «اَشا» و «فَرَشَه»، مردان و زنان این جهان را راست و تازه گردانند.
آمده است تا بگوید یک آفریننده و دادار وجود دارد و او داداری است مهربان و دوست جهانیان. خدایی که نیاز به قربانی، پیشکشهای رنگارنگ و آیینهای پیچیده ندارد. بهترین پیشکشها برای او، کردارِنیک است. نام او «اَهورا مَزدا»، بهچم(:بهمعنی) «دانای بزرگِ هستیبخش» و سرورِفرزانه است که جهان را برپایهی هنجاری(:قانون) خللناپذیر به نام «اَشا» بنا نهاده است. او آفرینندهی نیکی است و بدی در او راه ندارد.
«اشوزرتشت»، برگزیدهی «اَهورا مَزدا» است. او پیامآور مهر و راستی است. با گذری بر گاهان (سرودهای اشوزرتشت را «گاتها» یا «گاهان» گویند)، هنوز پیامش در پس سدهها وسالیان دراز گذشته به گوش میرسد که جهانیان را به اندیشهی نیک، گفتارنیک و کردارنیک میخواند، و جهانی پُر از داد و راستی را برای جهانیان خواستار است.
«اشوزرتشت»، از خاندان «اِسپَنتَمان» که لقب و نام نیای نهم ایشان است، بوده و نام پدرش «پُوروشَسب» فرزند «پیترسَب» و نام مادرش «دُوغدو» فرزند «فَراهیمرَوا» است.
ایشان در روزِ «خورداد و فروردین ماه» (ششم فروردینماه گاهنمای خورشیدی)، در «رَگِه»، جایی در کنار رود «دُرجی» و در نزدیکی دریاچهی «چیچَست» از مادر زاده شد. گویند که در نخستین روز از زندگی خویش، خندید.
در «فَروَردین یَشت» دربارهی زادهشدن آن وَخشور(پاک و بزرگ) اینگونه آمده است:
« خوشا به ما گیتیان که زرتشت زاده شد، نخستین کسی که نیک اندیشید، نخستین کسی که نیک گفت، نخستین کسی که نیکی را بهجای آورد. نخستین پیشوای دین و نخستین کسیکه دین بیاموخت و نخستین کسی که دین بیاموزاند. نخستین که پیام اهورامزدا را به جهانیان داد. نخستین کسی که راز آفرینش را دریافت. نخستین کسی که سخن پاک را آموزش داد. نخستین کسی که همه چیزِ نیک مزدا داده را ارج نهاد و ستایش اهورای یکتا را بهجا آورد.»
بنابر روایت از بیست سالگی در پس پرسشهای بسیار، به «سبلان» رفت و ده سال در تنهایی اندیشید و با یاری «وُهومَن» به همپُرسگی اهورامزدا رسید و در پایان از سوی اهورامزدا در روز «خورداد و فروردین ماه» (ششم فروردینماه گاهنمای خورشیدی) در سی سالگی به پیامبری برگزیده شد.
نخستین کسی که به او ایمان آورد، پسر عمویش «مَیدیوماه» بود. «اَشوزَرتشت» در آغاز با دشواریها و سختیهایی فراوانی، از سوی «کاوی»ها(فرمانروایان) و «کَرپان»ها(پیشوایان دینی) روبرو میشود. وی، در اثر فشارهای بیشازاندازه در ۴۲ سالگی سرزمین مادری خویش را ترک و به سرزمین همسایه و به فرمانروایی «کِیگشتاسب» میرود. در آنجا دعوت خود را بر او آشکار میکند. در آغاز «کِیگشتاسب» دعوت را نمیپذیرد، ولی پس از گفتوگوهای بسیار، خود و همسرش «هوتَئوسا» از پیروان او شدند.
«اشوزرتشت»، دارای سه دختر به نامهای «تِریتی»، «فِرنی» و«پُوروچیستا» و سه پسر به نامهای «ایسَدواستر»، «اُروَتَدنَر» و «خورشیدچِهر» بود. هر یک از پسران، بعدها به سرپرستی سه گروه از مردم آن روزگار یعنی «روحانیان»، «کشاورزان» و «سپاهیان» برگزیده شدند. نام همسر ایشان «هُوُوی» بوده که از خاندان «هُوگو» و دختر «فَرشُوشتَر»(وزیر خردمند گشتاسب شاه کیانی) بوده است.
«اشوزرتشت»، از خود سرودهایی به یادگار نهاد، که در آنها، فلسفهی یکتاشناسی و روش زندگی بهتر به گونهای بسیار ساده و روان آموزش داده میشود.
این سرودها که هفده سرود میباشد، «گاتها» یا «گاهان» بهچم «سرود پاک» نامیده می شوند. «گاتها» به زبان اوستایی سروده شده است و نخستین ادبیات شعرگونهی جهان است.
زندگی پرآوازهی «اشوزرتشت»، پیامبر بزرگ ایرانی که سراسر آموزش و مردمداری بود در ۷۷ سالگی و در روز «خور از ماه دی»(پنجم دیماه گاهنمای خورشیدی) پایان یافت. اینگونه آمده است که وی در هنگام نیایش، به دست «توربَراتور»ِ تورانی کشته شده است.
«مزدا اهورای همه توانا چنین برنهاده است که خوشبختی از آن اوست که به دیگران خوشبختی بخشد. من برای پیشرفت ونگهداشتن آیین راستی، خواهان استواری و توانایی هستم. ای آرمَئیتی، آن پرتوی را که پاداش زندگی نیک منشانه است را به من ارزانی دار.» هات ۴۳ بند۱
«ای مزدا هنگامی که در آغاز با اندیشهی خویش برای ما تن و جان آفریدی و به تن ما جان دمیدی و به ما توانایی گفتار و کردار دادی، خواستی که ما باور خویش را به دلخواه برگزینیم.» هات۳۱بند۱۱
یارینامه:
۱-قدردان، مهرداد. جستاری در آیین زرتشت.
۲-وحیدی، حسین. شهر روشن زرتشت.
۳-نیکنام، کوروش. آیین اختیار.
۴-گروه نویسندگان سازمان فروهر. آموزش دین زرتشتی.
برگرفته از تارنمای یتااهو